17 Jun Hassas cilt bakımı nasıl yapılır?
Kuperoz ve kızarıklığa eğilimli cildi de içeren hassas cilt, en zor cilt tiplerinden birine aittir ve özel bakım gerektirir. Oldukça öngörülemez olabilir ve kozmetiklere, bazı yemeklere, sert suya, değişen iklim koşullarına, çevre kirliliğine veya güneş ışığına olumsuz tepki verebilir. Çeşitli dış etkenlere karşı belirli bir şekilde tepki verir. Hiperaktivite belirtileri, kızarıklık, soyulma veya kuruluk gibi çıplak gözle görülebilenler ve aslında sadece hassas cilde sahip bir kişi tarafından deneyimlenenler olarak ikiye ayrılabilir: kaşıntı hissi, aşırı sıkışma, yanma veya karıncalanma.
Hassas cilt, dış etkenlerden, yani cildin doğrudan temas ettiği etkenlerden ve aynı zamanda iç etkenlerden, yani vücudun işleyişiyle ilgili olan ve böylece cildin durumuna dönüşen etkenlerden zarar görebilir. Ekzojen faktörler arasında tahriş edici maddeler (potansiyel alerjenler) içeren kozmetikler, sert su ve sürtünme yer alır. Endojen faktörler ise şunlardır: hormonlar, genetik koşullar veya stres.
Hassas ciltlerin bakımında, uygun kozmetikler aracılığıyla korunmasını, beslenmesini ve nemlendirilmesini sağlamak önemlidir. Bu tip ciltler için tahriş edici bileşenler içermeyen kozmetikler en iyi çözümü oluşturur. Mümkünse, farklı kozmetiklerin kullanımı ek tahrişe ve hatta alerjiye neden olabileceğinden, tüm preparatların aynı cilt bakım serisinden geldiğinden emin olmakta fayda vardır.
Hassas ciltler, özellikle bu tür ciltler için tasarlanmış dermokozmetikler için mükemmel şekilde uygundur. Temizlik günlük bakımda çok önemlidir, ancak hassas ciltler söz konusu olduğunda tahrişe neden olmamak için sabundan vazgeçmek gerekir. Miseller sayesinde cildi tam olarak temizleyen ve aynı zamanda bakım yapan misel solüsyonlar, bileşimlerinde sabun içeren yıkama jellerinden çok daha iyi sonuç verecektir. Yüzünüzü ılık suyla yıkamayı unutmamanız da önemlidir, çünkü sıcak su cildi nemden mahrum bırakarak daha da hassas ve kuru hale getirebilir.
Gündüz ve gece kremleri kullanarak sığ damarlanmış cildi güçlendirmek de son derece önemlidir. Gündüz kremi hassas cildi dış etkenlerin ve UV ışınlarının zararlı etkilerinden korumalı, gece kremi ise yatıştırmalı ve yenilemelidir. Hassas ciltler için güvenli ve nazik olan enzimatik peelingi haftada bir veya iki kez uygulamak da faydalı olacaktır, çünkü mekanik aşındırma yerine özellikleri ölü cilt hücreleri arasındaki bağların çözülmesini sağlar. Böyle bir tedaviden sonra hassas cildi yatıştırmak ve güçlendirmek için maske uygulamak iyi olacaktır.
Cildin yaşlanma eğilimini hatırlamak ve buna uygun kozmetikleri ayarlamak da önemlidir. Cilt yaşlanma süreci 25 yaş civarında aktif hale gelir, bu nedenle bu yaşa girildiğinde günlük bakıma hassas kırışıklık karşıtı etkiye sahip kozmetikler eşlik etmelidir. Zaman geçtikçe cildi sıkılaştırıcı özelliklere sahip daha güçlü ve daha güçlü içerikler seçmelisiniz.